Etichete

, ,


Se pare că parlamentarii noștri au o nouă problemă care nu suportă amânare. Păsările, mai ales cele cântătoare! Nouă, românilor, ne-a trebuit mult până să înțelegem că peștele prins ar trebui fotografiat și eliberat. Cât despre păsări…

The-Big-Year   Cu puțin timp în urmă am văzut un film. Se numește „The Big Year”, adică „Anul Mare”. Acolo, o mulțime de ornitologi, mai mult sau mai puțin profesioniști, aleargă după păsări. Nu aleargă cu pușca în mână, ci având în dotare doar un binoclul și un aparat de fotografiat.

Parlamentarii noștri, având ca modele demne de urmat oameni cu bani care măcelăresc mistreți, s-au gândit ei ce s-au gândit și au decis: Moarte ciocârliilor și altor păsări sau animale, oriunde s-ar afla ele!

Noua lege a vânătorii subminează fauna României

    Societatea Ornitologică Română, primul ong de mediu din România după Revoluția din 1989, contestă noua lege a vânătorii, în formula în care a trecut prin Parlamentul României. Facem un apel la președintele Klaus Johannis să nu promulge o lege care va supune România unei noi proceduri de infringement din partea Comisiei Europene. 

    În primul rând, noua lege a vânătorii încalcă dreptul la proprietate, prin excluderea proprietarilor și a asociațiilor de proprietari de terenuri de la atribuirea directă în gestiune a fondurilor cinegetice. De asemenea, proprietarii de terenuri sunt obligați să le permită vânătorilor să își amplaseze instalațiile pe terenurile lor.

Mai mult, prin noua lege sunt prelungite perioadele de vânătoare pentru 18 specii de păsări. Prevederile modificatoare se referă la prelungirea perioadelor de vânătoare pentru mai multe specii de păsări (pentru un număr de 18 specii a fost prelungită perioada sau a fost mutată în mai devreme, în perioada de toamnă), fiind afectate gâștele, rațele, paseriformele.

    Cele mai periculoase prelungiri propuse sunt pentru speciile:
    Gâsca de vară – de la 20 ianuarie la 15 februarie
    Gârlița mare – de la 20 ianuarie la 15 februarie
    Sitarul de pădure – de la 28 februarie la 15 martie
    Sturzul de vâsc – de la 31 ianuarie la 28 februarie
    Sturzul cântător – de la 31 ianuarie la 28 februarie

    În comparație, în Bulgaria, țară vecină cu care putem spune că împărțim capitalul natural avifaunistic în zonele de graniță, o mare parte din speciile care se vânează în România  acolo sunt protejate, iar la majoritatea celorlalte specii care se vânează în Bulgaria, vânătoarea este permisă numai până la sfârșitul lunii ianuarie.

    Gâsca de vară – nu se vânează
    Gârlița mare – vânătoarea este permisă până la 31 ianuarie
    Sitarul de pădure  – vânătoarea este permisă până la 28 februarie
    Sturzul de vâsc – nu se vânează
    Sturzul cântător – nu se vânează
    Gâsca de semănătura – nu se vânează

    Nu în ultimul rând, autoritățile ne readuc în situația în care România a fost implicată într-un proces de infringement pentru permiterea vânătorii în timpul perioadei de reproducere a speciilor, proces care a fost evitat în 2010 prin aprobarea OUG nr. 102/2010. Atunci, perioadele de vânătoare care au făcut obiectul procesului de infringement au fost modificate în forma în care sunt în vigoare în prezent. Acest fapt este menționat în preambulul OUG nr. 102/2010

Ala arv6071_Zinica   Mai mult, noua lege a vânătorii face din România un paradis al vânătorilor străini, care decimează specii precum ciocârliile. Această pasăre cântătoare nu a făcut niciodată obiectul interesului vânătorilor români. În schimb, este o delicatesă pentru vânătorii străini, precum cei din Italia. Doar așa se justifică o cotă imensă de vânătoare, de peste 600.000 de exemplare anual. Așa se justifică mai multe prevederi noi din lege: vânătorii străini pot veni să vâneze fără niciun impediment, ba chiar își pot lua trofeele cu ei peste granițe.

    În aceste condiții, este subminată fauna României, iar țara noastră va deveni un paradis pentru cei care nu pot vâna sau care au exterminat anumite specii în țările lor.

    Pentru a împiedica toate aceste lucruri, Coaliția Natura 2000, din care face parte şi Societatea Ornitologică Română, i-a adresat președintelui Klaus Johannis o scrisoare deschisă prin care îi cere, motivat, să nu promulge noua lege a vânătorii.
    Întreaga scrisoare şi obiecțiile noastre pot fi citite la acest link

(Comunicat: Societatea Ornitologică Română- Ovidiu Bufnilă – responsabil de comunicare SOR)