Etichete

,


Arlie„Arlie este prima acvilă țipătoare mică echipată cu transmițător satelitar care se întoarce anul acesta din migrație, cu mult mai devreme decât în anii anteriori! În 2014, acvila ajunsese în România pe data de 9 aprilie.

Pasărea a început migrația de primăvară la data de 8 februarie și, pentru a ajunge în zona de cuibărit  din Piemontul Făgărașului, a traversat trei continente și 20 de țări, printre care: Angola, Zambia, Tanzania, Ruanda, Burundi, Uganda, Sudanul de Sud, Etiopia, Sudan, Egipt, Israel, Siria, Turcia și Bulgaria.

Arlie a iernat în Namibia, în vestul Africii, aproape de ţărmul Oceanului Atlantic și a parcurs 24 876 km. În data de 31 martie 2015, la ora 13.00 a ajuns în zona de cuibărit din judeţul Braşov cu 10 zile mai devreme decât anul trecut. Până acum este cea mai timpurie dată de sosire a acvilelor ţipătoare mici echipate cu transmiţător satelitar!

Pentru a vizualiza călătoria lui Arlie din acest an, vă invităm să accesaţi următorul link: http://pomarina.ro/pomarina/index.php.

Arlie a fost prinsă în vara anului 2013 de o echipă formată din specialiști de la Grupul Milvus, Societatea Ornitologică Română și Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu. Pentru a putea fi urmărită, atât în perioada de migrație, cât și în perioada de cuibărit, ornitologii i-au montat pe spate un transmițător satelitar cu greutatea de 45 de grame.

În total, 22 de acvile țipătoare mici au fost echipate cu aceste transmițătoare, din care doar două mai sunt active: Arlie și Erika. Demersurile au fost realizate în cadrul proiectului LIFE “Conservarea acvilei țipătoare mici în România” (detalii despre proiect puteți găsi pe http://www.pomarina.ro).

Acvila țipătoare mică (Aquila pomarina) este o specie considerată “în declin” pe suprafaţa întregii arii de răspândire, iar populația sa mondială este estimată la 20.000 de perechi. România oferă acestor păsări una dintre cele mai importante zone de cuibărit.

Arlie 2Anul acesta, proiectul LIFE de conservare a acestei specii în România a fost premiat de Comisia Europeană cu distincția Best LIFE Project – drept unul dintre cele mai bune 13 proiecte implementate în anul 2014.”

Comunicat transmis de domnul Ovidiu Neculai Bufnila – responsabil comunicare SOR