Etichete

,


Fotograf Mihai Benea Maratonul de la Moieciu de Sus stă să înceapă. Privind în trecut, cu mare plăcere îmi amintesc ediția din 2010. Fusese o zi de început de mai, foarte frumoasă, cu puzderie de oameni, alergători și spectatori, cu soare și flori jos, în sat, cu  soare și zăpadă, sus, pe crestele munților! Pe atunci, auzisem puține lucruri despre aceste alergări montane. Îmi spusese un prieten că participase la un astfel de maraton, dar nu prin țară, ci undeva, departe, la poalele Olimpului! Încântat de povestirile lui am început să mă interesez de acest exercițiu de alergare pe distanțe mai lungi sau mai scurte, pe crestele munților. Primul maraton la care am luat parte, bineînțeles ca spectator, a fost, așa cum v-am spus și puțin mai sus, EcoMarathon-ul din 2010. Apoi, am avut plăcerea să-i întâlnesc pe alergători pe potecile din Bucegi, să-i văd la treabă în Apuseni sau în Piatra Craiului. Este un spectacol deosebit pe care, dacă aveți timp, merită să-l vedeți măcar o dată în viață. Și atunci, poate că vă veți îndrăgosti de acest sport și, cine știe, poate că veți participa, nu numai ca spectatori, ci și ca alergători pe cărările munților, mai ales că sunt declarați câștigători și primesc o medalie toți cei care termină traseul în limita largă de timp impusă!

Zilele trecute am primit de la Cornelia David, ca de fiecare dată în ultimii 5 ani, comunicatul însoțit de câteva fotografii foarte frumoase (am trecut pe fiecare imagine numele autorului) în care se vorbește despre ediția a VI-a, cea din 2015, a EcoMarathon-ului de la Moieciu de Sus, comunicat din care redau câteva paragrafe.

Centrul de Ecologie Montana în colaborare cu Primăria Moieciu organizează în localitatea Moieciu de Sus concursul de Alergare Montana „EcoMarathon Moieciu de Sus”, ediția a VI-a.

Parcursul traseului este de o frumusețe aparte, sus-jos-ul pe muchiile din împrejurimile satului Moieciu de Sus, oferind alergătorilor și susținătorilor oportunitatea de a descoperi cadrul natural și tradiţional de la poalele munţilor Bucegi și Leaota. Ideea acestui maraton a pornit de la dorinţa de a face cunoscute aceste locuri și de a încerca să le conservam și să le valorificăm prin încurajarea ecoturismului și a sportului.

Evenimentul va cuprinde trei curse distincte destinate iubitorilor de mişcare în aer liber și iubitorilor de munte.

EcoMarathon: concurs destinat alergătorilor desăvârșiți și celor care doresc sa-și depăşească limitele; va fi o cursa pe distanța clasică de 42 km, cu o diferenţă de nivel de circa 2.300 m, startul și sosirea vor avea loc în Moieciu de Sus.
Timpul limita de sosire este de 9h de la „Start”.

EcoCross: Concurs destinat celor care preferă distanțele mai scurte sau care au început de curând alergarea și doresc să-și schimbe modul de viaţa, să devină mai activi. Va fi o cursa de 14 km cu o diferenţă de nivel de circa 600 m, startul și sosirea vor avea loc în Moieciu de Sus.

EcoKids: Concurs destinat copiilor; în funcţie de categoria de vârstă se vor parcurge diferite distante, cu startul și sosirea în Moieciu de Sus.

Exista deja o comunitate tot mai numeroasă a celor pasionați de alergare montana. Alergarea este unul dintre cele mai simple sporturi, nu este costisitor și poate fi practicat la orice vârsta, indiferent de condiţia socială sau materială. Cursele de Maraton atrag tot mai mulţi participanți în toata lumea, este o lupta cu propriile limite, înseamnă pregătire, planificare, autodepășire, prietenie.

Prin intermediul EcoMarathon Moieciu de Sus dorim sa încurajam cât mai multa lume sa practice alergarea și mișcarea în aer liber, lucru pe care am reuşit din plin să-l realizam la edițiile anterioare, numărul participanților dublându-se și fiind nevoiţi să limitam numărul maxim al acestora, locurile fiind ocupate deja încă din luna martie.

Pregătește-te pentru EcoMarathon, vino în 9 mai să alergi și să te bucuri de primăvară sau doar să admiri peisajele extraordinare și să-i încurajezi pe alergători. Vei descoperi locuri inedite, poteci care traversează fâneţe și păduri, odăi și case de un farmec aparte, peisaje colorate, iar contrastul dintre verdele pășunilor și crestele înzăpezite ale Bucegilor îţi vor da prilejul să nu simţi oboseala. Vino și bucura-te de natură!

Puncte de interes de pe traseul maratonului sunt: satul Moieciu de Sus, Cheile Gardistei, satul Fundata, peisajele către masivul Piatra Craiului, Bucegi și Leaota, valea Popii, Poiana Guțanu, vârful Bisericuţa. Vor lua startul la cele doua curse, cros și maraton, 1.300 de participanți din 20 de țări: Austria, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Estonia, Franţa, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Moldova, Hong Kong, Olanda, Polonia, România, Slovenia, Spania, Ucraina, Marea Britanie, USA.

Parteneri și Sponsori ai evenimentului sunt: Salomon, Siemens, Skoda, Ciuc Radler, Himalaya, Sponser, City Grill, Buff, Suunto, Domeniile Ostrov, Delaco, Paste Băneasa, Alfredo, Complex Cheile Grădiștei, Salvamont Bran, Primăria Fundata, Pensiunea Arnica, Realitatea TV (Braşov), KISS FM Braşov.

Startul întrecerilor din cadrul EcoMarathon-ului 2015 se va da sâmbătă 9 mai, la ora 9 dimineața, din centrul localității Moieciu de Sus.

Întregul comunicat îl puteți găsi aici.

Rezultatele ediției 2015 a EcoMarathon-ului le puteți găsi aici.