Etichete

, , , , ,


IMG_9725S-a tras cortina peste cea de-a 35-a ediție a Târgului de Turism al României, Acesta a rămas și în 2016 „locul ideal de prezentare a celor mai interesante oferte și atracţii turistice, atât din România, cât și din străinătate, incluzând: turismul cultural, rural sau de business, turismul de tratament, destinațiile exotice, croazierele și turismul de aventură”, așa cum citesc pe site-ul oficial al TTR. Despre participanți am scris aici. Am așteptat, însă, cu nerăbdare, un comunicat al organizatorilor prin care să ne fie anunțat numărul de vizitatori. Acesta, însă, n-a sosit.

IMG_9613Uitându-mă prin Târg, în toate cele patru zile, am avut impresia că față de edițiile anterioare standurile firmelor participante au fost vizitate de mult mai multe persoane dornice să-și rezerve vacanțe la prețuri mai reduse, de, suntem încă în perioada de „Early Booking” sau, mai pe românește, de înscrieri timpurii, dar și să afle lucruri noi despre destinații mai scumpe și mai îndepărtate de țara noastră, locuri în care unii doar cu gândul pot ajunge.

IMG_9591Festivitatea de deschidere a fost altfel gândită față de cele din anii precedenți. Dacă pe ambasadorii altor țări acreditați în România nu i-am văzut, anul acesta au fost invitați câțiva dintre șefii birourilor de promovare turistică a României din străinătate.

Rând pe rând, au susținut alocuțiuni domnul Mihai Daraban – președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, domnul Claudiu Vrânceanu – secretar de stat pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (IMM), în cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, doamna Anca Pavel Nedea – președinta Autorității Naționale de Turism (ANT), domnul Aurelian Marin – președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism, domnul Nicu Rădulescu – președintele Organizației Patronale a Turismului Balnear din România și domnul Gabriel Zamfir – președintele executiv al Asociației Naționale de Turism Rural, Ecologic și Cultural. Tot în cadrul festivității, doamna Anca Pavel Nedea a acordat premiul pentru activitatea de incoming domnului Gheorghe Fodoreanu.

Interesant a fost și programul manifestărilor de la standul ANT: conferința de presă a Autorității Naționale pentru Turism, manifestările Transilvania Day, Meșteșugar în stand din zona Olteniei, Ziua Brâncuși, momentele interactive Visit Mamaia și Visit Iași, meșteșugar în stand din zona Muntenia. În plus, cei prezenți s-au putut întâlni cu maestrul Nicolae Voiculeț, cu actorul Vasile Muraru, cu caricaturistul Ștefan Popa-Popas, dar și cu marele nostru tenismen, Ilie Năstase. Vorbind cu maestrul Voiculeț mi-au revenit în minte concertele domniei sale din turneul „România din inima ta” desfășurate la Monumentul Eroilor de pe Caraiman sau la Cetatea Făgăraș. Nici degustările de produse tradiționale n-au lipsit, ele fiind organizate de oamenii din zona Mărginimii Sibiului.

Pe de altă parte și în sălile de conferință a fost activitate intensă. Printre altele, Camera de Comerț și Industrie a organizat dezbaterea pe tema „Implicațiile modificărilor legislative din domeniul fiscal pentru agenții economici din sectorul turistic și industria hotelieră”, Academia de Studii Economice, Facultatea de Business și Turism a fost prezentă cu seminarul „București, timp și spațiu pentru turism”, sau Organizația Patronală a Turismului Balnear din România cu seminarul „Stațiunile balneare se pregătesc pentru piața europeană”.

Când nu eram la vreo conferință sau seminar, când nu discutam cu oameni pe care, de obicei, nu-i vezi decât la televizor sau îi auzi doar la radio, mă plimbam prin fața standurilor, fie ele ale unor agenții, hoteluri, pensiuni, fie ale unor Consilii județene, ale unor orașe, sau chiar ale unor zone turistice de pe la noi sau de prin alte părți ale lumii.

IMG_9666Una dintre opririle mai îndelungate am avut-o la standul Maramureșului, un stand deosebit de frumos dar în același timp un stand în care vorbind cu oamenii, buni cunoscători ai zonei, nu simțeai când trece timpul. Așa s-a întâmplat când am discutat cu doamna Kozma Talida – șefa Biroului de Turism și Promovare a județului din cadrul Consiliului Județean Maramureș, cu doamna Karin Lachner de la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Baia Sprie, sau cu doamna Pușa Jakab – patroana agenției de turism Kristakis Travel.

 

Apoi, mi-am îndreptat pașii spre pavilioanele în care erau găzduiți agenții de turism din cele 15 țări care au participat la TTR. Mergeam gânditor când cineva m-a tras de mână. Atunci am avut plăcerea să-i revăd pe doamna Katerina Tsakni și pe domnul Nikitas Martigakis, patronii hotelului Sunrise din insula Ammouliani, pe care-i cunoscusem la ediția de primăvară a TTR din 2015. M-am bucurat foarte mult să descopăr că, deși nu le-am onorat invitația de a vizita micuța insulă de lângă Ouranopolis, Halkidiki, nu m-au uitat și nu s-au supărat pe mine.

Întotdeauna m-a impresionat bucuria din ochii grecilor atunci când le spuneai că vii din România. Așa s-a întâmplat cu prietenul meu, Makis Perdikaris din insula Skopelos, cu Patselis Panagiotis din Thasos, cu Ianis din Zakynthos, cel care în miez de noapte, pe când coboram de pe feribot, parcă ne aștepta să ne ofere un loc în hotelul lui, pe recepționera unui hotel din Stavros care s-a bucurat din toată inima atunci când a auzit că venim din România și ne-a spus că, dacă vrem să ne simțim bine ar trebui să mergem la un o anumită tavernă, frumos așezată pe o înălțime cu vedere spre mare și al cărei patron vorbește destul de bine românește, iar exemplele ar putea continua la nesfârșit.

IMG_9621Și pentru că tot eram în zona standurilor grecilor nu m-am putut abține să nu caut informații despre o insulă, cea mai apropiată de București, pe care din diferite motive mai mult sau mai puțin subiective n-am putut să ajung. Este vorba despre insula Samothraki. La standul Regiunii Macedoniei de Est am cunoscut-o pe domnișoara Lia Efthimiadou care, pe lângă o mulțime de informații despre destinația turistică „Samothraki” mi-a spus că pe insulă, în orice anotimp, plajele de nisip, satele pitorești, hotelurile de 5 stele, cramele, vapoarele și câteodată adâncurile de cristal ale apelor mărilor grecești sunt locuri ideale pentru desfășurarea nunților, iar miss Lia cunoaște foarte bine aceste lucruri ea fiind reprezentanta firmei „Greece Wedding” pentru această frumoasă insulă!

Ca de fiecare dată, am privit TTR ca un participant la o excursie în care poţi ajunge în orice colț al lumii, pe orice mare sau ocean, la orice munte sau în orice oraș îți dorește inima, chiar dacă ai în buzunar doar 10 lei, adică tot atât cât a costat biletului de intrare la Târgul de Turism al României din această primăvară!

Mihai Vasile