Etichete

, , ,


50 de ani de la Olimpiada de la Roma din 1960 12 mai 2010 039Cine a fost Iolanda Balaș cred că știe toată lumea Și acum, după atâta amar de timp, mai țin încă minte cum, în 1960, tatăl meu urmărea cu sufletul la gură rezultatele Jocurilor Olimpice care se desfășurau în acel an la Roma și cum, după fiecare buletin de știri, se bucura mai ceva decât un copil: „Iolanda noastră este campioană olimpică la săritura în înălțime; Dumitru Pârvulescu, la lupte greco-romane (52 kg) și Ion Dumitrescu, la tir, sunt și ei campioni olimpici. Ion Cernea a cucerit argintul la lupte greco-romane. Apoi, Lia Manoliu la aruncarea discului, Ion Monea la box – categoria mijlocie (75 kg) -, Leon Rotman la caiac-canoe – 1.000 m -, Ion Țăranu la lupte greco-romane – 79 kg -, Maria Vicol la scrimă, floretă individual, dar și echipa de gimnastică feminină a României formată din Atanasia Ionescu, Elena Leuștean, Sonia Iovan, Emilia Liță, Elena Niculescu, Utta Poreceanu au câștigat medaliile de bronz…”

Și vremea a trecut. Dacă în timp ce era în activitate n-am reușit s-o întâlnesc, în 2010, când se împlineau 50 de ani de la Jocurile Olimpice de la Roma, am avut plăcerea să particip la o întâlnire festivă dedicată acelui eveniment, întâlnire la care Iolanda Balaș era invitată de onoare.

50 de ani de la Olimpiada de la Roma din 1960 12 mai 2010 072Îmi amintesc cu plăcere cuvinte pe care domnul Niculae Petrescu, pe atunci directorul Muzeului Sportului, le-a rostit: „Orice întâlnire cum este aceasta, cu marea noastră atletă Iolanda Balaș este un prilej de mare satisfacție pentru că avem posibilitatea să mai admirăm încă o dată o mare personalitate care și-a închinat întreaga viață ideii de strălucire a sportului românesc și încă la cea mai mare înălțime, pentru că Iolanda Balaș, timp de două decenii, între 1956-1967 a strălucit pe firmamentul atletismului mondial, având 114 victorii neîntrerupte, aureolate cu 14 recorduri mondiale, dintre care unele stabilite la Jocurile Olimpice. Dacă noi aniversăm astăzi succesele românești de la JO de la Roma cu ocazia jubileului – 50 de ani scurși de la triumful României în Cetatea Eternă -, se datorește și Iolandei Balaș, care a obținut atunci prima medalie olimpică de aur pentru atletismul românesc. „La grande bionda”, așa cum i-au spus italienii, avea să strălucească și la următoarea ediție a Jocurilor Olimpice de la Tokio. Evident, toate aceste succese i-au consacrat eterna strălucire, ultimul record mondial, cel de 1,91 m, stabilit în anul 1961, dăinuind timp de 10 ani, aceasta fiind o performanță greu de egalat, ca și cele peste 100 de victorii consecutive cu care a intrat în Cartea Recordurilor.

50 de ani de la Olimpiada de la Roma din 1960 12 mai 2010 067Iolanda Balaș a fost o personalitate inconfundabilă care a dominat marile concursuri care se desfășurau în general la apusul soarelui când se dădea drumul la reflectoare. Adolescent fiind, mă duceam pe stadionul ANEF (Republicii), sobru de parcă aș fi intrat într-o catedrală și ascultam vocea inconfundabilă a crainicului care anunța: VĂ RUGĂM, LINIȘTE! SARE IOLANDA BALAȘ ÎNTR-O NOUĂ TENTATIVĂ DE RECORD!

Astăzi, marea noastră atletă Iolanda Balaș Sőtér (12 decembrie 1936 – 11 martie 2016) a sărit pentru cea din urmă oară, intrând în eternitate. Să ne rugăm pentru sufletul ei și s-o aplaudăm pentru tot ce a făcut pentru sportul românesc.

Mihai Vasile