Etichete

, ,


Lucian Clinciu

Dacă îmi mai aduc bine aminte, am descoperit maratonul montan pe la a doua ediție de EcoMarathon Moieciu de Sus, nu alergând ci privind cu încântare această frumoasă sărbătoare a oamenilor de toate vârstele și de toate meseriile, iubitori de natură în toate manifestările ei. Fie că-i timp frumos, fie că plouă, este ceață sau chiar zăpadă, fie că-i zi sau noapte, fie că alergarea se desfășoară pe 10 km, 42 km, 75 km sau chiar mai mult, fie că se aleargă o zi sau două, toți concurenții sunt mereu cu zâmbetul pe buze. Am zis concurenți? Poate nu e chiar bine. Cu toate că sunt și super-alergători care aproape întotdeauna ajung pe primele locuri, marea masă vine la aceste manifestări doar pentru a participa și a le încheia. Da, toți cei care trec linia de sosire sunt răsplătiți cu medalia „Finisher”. Foarte frumoasă ideea venită probabil și de la deviza întemeietorului Jocurilor Olimpice moderne – Pierre de Coubertin: Cel mai important lucru (…) nu este să câștigi ci să participi, așa cum în viață nu contează triumful ci lupta. Esențial nu e să cucerești ci să lupți bine.Paradoxal, poate, marele câștigător al acestor întreceri montane este un om care cel puțin la „Maraton Piatra Craiului” nu aleargă. Se ocupă de organizarea manifestării, de marcarea traseului, este cu ochii în patru la schimbările de vreme, caz în care, ca anul trecut, în 2017, schimbă traseul sau chiar amână întrecerea. Este prezent la start, apoi se îngrijește de cursa copiilor după care îi primește pe toți maratoniștii la linia de sosire. Îi prezintă, îi felicită, schimbă impresii, le dă sfaturi. Seara, la decernarea medaliilor, este iar sufletul galei. Aș putea să umplu pagini întregi cu realizările lui Lucian Clinciu, căci el este omul despre care v-am vorbit mai sus, dar știindu-l modest o să vă spun doar una singură: parcurgerea integrală a Crestei Carpaţilor Meridionalilor din Valea Prahovei la Herculane în doar 8 zile, bineînțeles în alergare, apoi participarea la Hercules Maraton! Impresionant, nu?

6 octombrie, ziua în care s-a desfășurat anul acesta maratonul „Piatra Craiului” a fost deosebit de frumoasă, așa că pe nepusă masă „am dat o fugă” până la Zărnești. După start am reușit să-i răpesc lui Lucian câteva minute din timpul lui deosebit de prețios.

  • Câteva cuvinte despre „Maraton Piatra Craiului 2018?
  • Da, am ajuns la cea de-a treisprezecea ediție și ca s-o unim cu Centenarul i-am zis: MPC 13, din România 100! Anul acesta am avut înscriși 750 de participanți dintre care 680 au luat startul acum câteva minute. După ce, în 2016, am alergat „The back way”, iar anul trecut zăpada ne-a „scos” în fața pașilor alte poteci prin Piatra Craiului, era timpul să revenim la traseul clasic.
  • Ai o mare contribuție la aducerea maratoanelor montane în România…
  • Da și nu! Maratonul montan a fost adus în țara noastră de toți care alergau la acel moment (2006). Eu n-am făcut altceva decât să încerc să-l organizez. A fost o acțiune continuă, nu numai aici în Piatra Craiului. Și în alte frumoase zone ale munților noștri am susținut desfășurarea lor.
  • Circuitul Carpaţilor
  • Suntem la a treia ediție; am avut și o ediție pilot ca să vedem cum funcționează. Am invitat să adere la această idee pe organizatorii a 13-14 curse. În fiecare an ei revin cu înscrierea în „Circuit”. De la prima ediție încoace tot mai multe maratoane se alătură. Cu toate că participanții sunt din ce în ce mai mulți încercăm să păstrăm un standard ridicat și să ne urmăm principiile. Concurenți? Poate câteva mii!
  • Câte ceva și despre „CARPATHIAN*MAN”?
  • Este ideea de la care a plecat totul, chiar și „Maraton Piatra Craiului”. Am vrut să-i readucem pe oameni pe munte, să-i facem să încerce și schiul de tură și bicicleta pe munte, pe trasee un pic mai tehnice, lucruri pentru care trebuie să ai dorință să le faci, să ai un țel. Titlul „CARPATHIAN*MAN” se acordă din doi în doi ani celor care au participat la toate cele 4 competiții: „Postăvaru Night”, „Bike 4Mountains”, „Ultra Trail Făgăraș”, „Maraton Piatra Craiului” și care trebuie efectuate în doi ani. Tot la 2 ani, în anul impar, se decernează câteva titluri speciale, titluri onorifice, pentru cei care, pentru noi, sunt modele demne de urmat.
  • Cât o să mai fii sufletul acestor maratoane montane?
  • Cât o să mai am putere!

Îl las pe Lucian Clinciu să-și vadă de treburile care-i vor ocupa tot timpul și mă îndrept spre cabana Plaiul Foii unde sper să-l întâlnesc pe prietenul Nelu Pivodă, șeful Serviciului Salvamont Zărnești. Dar asta este altă poveste…

PS: Rezultatele celei de-a 13 ediții a maratonului „Piatra Craiului” le puteți găsi aici.