Etichete

, , , ,


Adevăruri despre vii şi vinuri, povești cu panduri şi haiduci, dar şi Grupul folcloric Haiducii din Amărăști (Vâlcea), format din prieteni foarte buni (frați-haiduci) au fost argumentele care ne-au făcut să acceptăm instantaneu invitația pe care prietenul Florin Albu ne-a făcut-o, de a participa la un infotur de excepție.

Grupul folcloric Haiducii din Amărăști (Vâlcea)

Dădeam curs invitației pentru a vedea şi pentru a ne implica direct în iniţiativa unor oameni ai locului de pe Valea Pesceanei, din satele Pesceana, Glăvile, Amărăști, Crețeni, Șutești, olteni superbi, care doresc foarte mult ca şi zona lor să devină una căutată de turiști din toată țara sau chiar din afara ei, aşa cum sunt vizitate alte zone foarte apropiate lor. Aici am fost întâmpinați de mai toţi primarii comunelor amintite mai sus: Constantin Drăghici (Amărăşti), Ion Vasile (Pesceana), Carmen Lixandru (Șutești), Ion Spîrleanu (Crețeni), dar şi de domnul Veronel Rădulescu, bine-cunoscut avocat vâlcean, fiu al comunei şi, bineînţeles, membru al grupului Haiducii din Amărăşti!

Paradoxal, pe Valea Pesceanei nu s-a făcut prea mult turism, deși zona are argumente pro-turistice din plin, iar în fiecare comună se găsesc generoase case tradiționale țărănești care s-ar preta la amenajarea unor pensiuni agroturistice.

Se poate turism fără cultura? Nu prea. Dar lucrurile par să fie în regulă când există un grup precum „Haiducii din Amărăşti”, şi nu numai. În fiecare dintre comunele amintite activează formații artistice care participă la diferite festivaluri, unele organizate chiar în baștina lor, activități dând o notă de specificitate zonei.

Este un loc binecuvântat de Dumnezeu, un loc unde se poate face cu reale șanse de reușită turism de calitate – afirmă răspicat Corneliu-Victor Drăghici, fratele primarului din Amărăşti şi, inevitabil, membru marcant al „Haiducilor”. Simțim că ne furnică mâinile, gândul ne zboară spre Tudor Vladimirescu şi Iancu Jianu, spre întâlnirea lor din mirifica poiană spre care ne-au condus gazdele noastre. Soarele apune. Cerul devine roșiatic, umbrele se lungesc de nu mai ştii dacă ele sunt doar ale noastre sau, de undeva, nevăzuți, haiducii din pădurile Amărăștiului se pregătesc să-și apere vitejește pământul moșilor şi strămoșilor…

Întâlnirea cu oamenii de pe malul Pesceanei a fost doar o punere în temă, pentru că ei vor cu adevărat să reînvie isprăvile haiducilor şi pandurilor. Şi cum acest lucru se va întâmpla, noi, fani fideli şi coparticipanți activi, respectând preceptele Asociaţiei Jurnaliștilor şi Scriitorilor de Turism din România (AJTR), ai cărei membri suntem, vom fi mândri să relatăm pe larg despre minunile şi minunățiile de pe Valea Pesceanei.

Dar până când baza turistică a locului se va îmbogăți cu alte şi alte pensiuni, unde turiștii să se bucure de frumusețile proaspete ale împrejurimilor, să savureze mâncărurile şi băuturile tradiționale, să viziteze siturile dacice şi cele medievale, bisericile străvechi, unele ctitorite chiar de haiduci, şi să se plimbe agale, per pedes sau călare, pe „cărările haiducilor” sau pe „drumurile pandurilor” mai este ceva. Până una alta, oricine vine în satele de pe Valea Pesceanei poate să-i vadă, să-i asculte şi să-i aplaude pe… „fioroșii” Haiduci din Amărăști, şi să guste din bucatele haiducești, făcute direct pe foc, stropite din belșug cu licori dintre cele mai ispititoare.

Rebrenduirea haiducilor și pandurilor este mai mult decât o provocare. Poveștile încă circulă, iar enciclopedicul profesor Alexandru Sârbu le ştie de-a fir a păr mai pe toate. Şi încă le poate da drumul în lume…