Etichete

, , , , , ,


Pierre Mazeaud și Virginie Troussier

Lansare de carte la „Librairie des Alpes” din Paris

La o privire rapidă era greu să-mi dau seama la ce să mă aștept de la această carte intitulată: „Au milieu de l’été un invincible hiver”, adică, mai pe limba noastră: „În miezul verii, o iarnă de neînvins”. Autoarea, Virginie Troussier, scriitoare și jurnalistă la publicațiile „Montagnes Magazine”, „Alpes Magazines” şi „Voile Magazine” este un nume puțin cunoscut printre cititorii de literatură alpină din România.

Citind invitația la lansare, pe care o primisem cu ceva timp în urmă de la „Librairie des Alpes”, de care mă leagă frumoase amintiri, am realizat că un adevărat eveniment se va petrece acolo, pe 6 Rue de Seine 75006 Paris, la 17 iunie 2021, de la ora 17. Cartea cu pricina tratează drama petrecută în masivul Mont Blanc, în 1961. Atunci, pe 11 iulie, șapte alpiniști, patru francezi și trei italieni, au încercat să facă premiera pilierului central din Frêney, dar o furtună i-a blocat cinci zile și cinci nopți în perete. Doar trei dintre ei au supraviețuit: Walter Bonatti, Roberto Gallieni și Pierre Mazeaud. Antoine Vieille, Robert Guillaume, Andréa Oggioni și Pierrot Kohlman și-au pierdut viața.

O dramă de acum 60 de ani, rememorată de Virginie Troussier

„Nu a fost povestea mea, dar cred că a devenit”, mărturisește autoarea într-un interviu. Încurajată de editorul Charlie Buffet, care i-a povestit despre discuțiile pe această temă avute cu Walter Bonatti, dar și de faptul că Pierre Mazeaud este în viață, s-a apucat de lucru cu multă seriozitate, așa cum au făcut toți cei care au scos vestitele „cărți roșii” de la Guerin. Printr-o intensă muncă de cercetare i-a căutat pe cei care i-au cunoscut pe protagoniști sau au avut cunoștința de evenimentele din iulie 1961. Autoarea a intrat în lumea tragicei aventuri, i-a cunoscut și i-a înțeles personajele și, așa cum era de așteptat, rezultatul a fost o carte deosebită, apreciată atât de Pierre Mazeaud, cât și de cititori. Un interviu luat scriitoarei Virginie Troussier de Matthieu Delaunay în „Montagnes Magazine” puteți citi aici.

Cât despre evenimentul de la Librairie des Alpes, un bun prieten (mulțumesc pentru fotografii), care a avut bucuria să participe la lansarea cărții Virginiei Troussier – „Au milieu de l’été, un invincible hiver”, mi-a relatat: „A fost foarte multă lume; unii participanți, prieteni ai lui Pierre Mazeaud sau doar simpatizanți ai domniei sale, au venit chiar de la sute de kilometri ca să participe la acest eveniment; A fost ziua revederii între vechi oameni de munte, ziua rememorării unor clipe unice din viața lor și, de ce nu, din istoria alpinismului al cărui vajnic reprezentant este și Pierre Mazeaud. A fost emoționant!”

PS: Cine dorește să cumpere cartea scriitoarei Virginie Troussier intitulată „Au milieu de l’été, un invincible hiver”, apărută de curând la Editura Paulsen/ colecția Guerin o poate comanda și de pe site-ul „Librairie des Alpes”, aici.

Mulțumesc prietenului dr. Thomas Csinta pentru găzduirea acestui articol în paginile prestigioasei sale publicații, Jurnalul Bucureștiului.