Etichete

, , ,



„Tot ce-și dorește și are nevoie inima voastră o să găsiți în Grecia: istorie, orașe moderne, cultură, distracție, mâncare bună, peisaje, insule mici, plaje ascunse, locuri superbe, cazare de lux și campinguri. O să găsiți zâmbete peste tot, o primire călduroasă, oamenii vă îndrăgesc foarte mult, o să aveți amintiri și experiențe frumoase și o să vă încărcați bateriile, lucru atât de necesar pentru a străbate această perioadă din care trecem” (Charis Theocharis – ministrul grec al turismului) ● Ammouliani – o destinație foarte sigură ● 2020: zero cazuri COVID-19 în Ammouliani ● Insulele sub 1.000 de locuitori – prioritare la vaccinare ● Peste 100.000 intrări-turist anul trecut.

De ani și ani de zile, standul insulei Ammouliani este o prezență remarcată și remarcabilă la toate edițiile Târgului de Turism al României (TTR). Acesta și este motivul pentru care îl avem din nou interlocutor pe Nikitas Martigakis președinte a Asociației de Afaceri din insula Ammouliani.

Cum se explică această consecventă participare la TTR și, firește, care sunt rezultatele?

Turiștii români sunt foarte, foarte importanți pentru noi, Ei știu să se bucure de viață, de vacanțe, de prietenia noastră și de frumusețile insulei. România este o piață cu o tendință ascendentă an de an, iar români par să vină tot mai cu drag pe insula Ammouliani, ceea ce ne bucură enorm, dar ne și obligă, în egală măsură. Ca destinație, Ammouliani este aproape de țara dumneavoastră (760 km de București) și ușor accesibilă. Culturile și civilizațiile noastre sunt compatibile și complementare. Grecii și românii au avut legături strânse, reciproc avantajoase, încă din timpuri străvechi.

Nikitas Martigakis

Participarea la ediția de anul trecut a fost extraordinară, dar, din păcate, la numai câteva zile după, s-a pornit pandemia. Cum a fost, așadar, 2020 pentru voi?

În timpul Târgului de Turism al României – 2020 – am avut multe semnale bune și tendințele arătau că vom avea o evidentă creștere a rezervărilor. În cele din urmă, din cauza pandemiei, am avut o reducere de 50% a venirilor. Din fericire, situația la noi a fost mult mai bună decât pentru alte destinații grecești. Sperăm ca anul 2021  să fie mai bun decât 2020.

Cu toate necazurile provocate de pandemie, iată că și la această ediție specială, online, a TTB  ați fost prezenți. Ce așteptări aveți de la această participare și de la anul turistic 2021?

Anul acesta am avut, ca de obicei, o prezență dinamică, remarcată și remarcabilă. Rezultatele au fost foarte bune, dar, desigur, diferite de cele din alți ani. Am reconstruit de la zero și ne propunem să obținem măcar 50-60% din rezultatele anului 2019. Dacă totul evoluează așa cum am planificat, ni se va permite să deschidem de Paști cu toate măsurile de protecție sanitară. Vom avea un sezon mai bun decât anul trecut și cu ajutorul vaccinării vom trece pe plus în septembrie.

Faceți o scurtă prezentare a insulei și împrejurimilor  

Ammouliani este situată în golful Athos și este singura insulă locuită din Macedonia Centrală. La mică distanță de Salonic, (doar 130 km). Are acces ușor din portul Tripiti, cu feribotul. Insula noastră, de doar 4,5 km², are peste 20 de plaje cu nisip foarte, foarte fin, cu ape curate, limpezi precum cristalul, cum ar fi Alikes, Megali Ammos, Karagatsia și nu numai.

Ce măsuri ați luat și veți lua pentru ca turiștii voștri să se simtă în deplină siguranță?

Anul trecut, Ammouliani a reușit să fie o destinație sigură. Companiile și rezidenții, în general, au urmat toate protocoalele de sănătate. Deși am avut mulți vizitatori, am încheiat sezonul cu zero cazuri de COVID. Anul acesta intenționăm să facem același lucru. Ne așteptăm la instrucțiuni și mai detaliate pentru protocoalele de sănătate, deoarece suntem mai informați privind comportamentul COVID-ului. Tocmai de aceea. până la sfârșitul lunii aprilie toți locuitorii insulei vor fi vaccinați. Acest lucru a fost foarte bine gestionat deoarece ne-am alăturat unui program pentru insulele cu o populație sub 1000 de locuitori care au prioritate în vaccinare.

Ce oferte – mai vechi și mai noi – aveți pentru turiști, în general și pentru cei români în special?

Când vizitați site-ul web al insulelor visitammouliani puteți găsi ofertele de la fiecare hotel. Printre altele, s-ar putea să rămâneți 7 nopți și să plătiți 6 sau 5, sau să beneficiați de o reducere de 30% pentru un sejur mai mic. De asemenea, participăm la o acțiune pentru piața din România. Oferta pentru oricine decide să viziteze Halkidiki va fi o subvenție sau un voucher pentru servicii suplimentare, cum ar fi o noapte gratuită, așa cum am spus mai sus, o cină gratuită, o croazieră, o reducere pentru alte servicii hoteliere, o reducere pentru testul PCR etc. Fiecare hotel își va definitiva oferta și până la sfârșitul lunii martie vom putea avea această listă pregătită special pentru sezonul 2021.

Ce condiții credeți că trebuie să îndeplinească turiștii voștri în noile condiții de pandemie?

Un lucru e sigur: vrem ca turiștii să se simtă în siguranță în timpul șederii lor pe insula Ammouliani. Chiar de la începutul sezonului vom oferi toată protecția pe care am avut-o anul trecut și, din moment ce avem mai multe cunoștințe despre virus, chiar mai mult!

Am mai vorbit noi despre asta și în anii trecuți: chiar dacă este o insulă relativ mică, Ammouliani se pretează foarte bine, mai ales acum, la cicloturism. Câteva biciclete închiriate n-ar fi o bună variantă?

Insula a oferit un serviciu de închiriere biciclete încă de anul trecut, deci această problemă este rezolvată!

Ne bucurăm că  discuțiile noastre prietenești din anii trecuți prind viață și astfel. Acum, însă, creionați un mic program pentru un sejur clasic.

Ammouliani este o destinație de vară, din mai până în octombrie, cu zeci de plaje amenajate sau sălbatice, toate frumoase, care oferă oaspeților o vastă paletă de distracții și programe de refacere și relaxare. Aveți mai multe opțiuni pentru a vă umple ziua cu activități plăcute. Este important să vă bucurați de croazierele zilnice de-a lungul peninsulei Sfântului Muntele Athos, o activitate care vă va rămâne mult timp în memorie. De asemenea, există o croazieră care include vizitarea micilor insule din complexul Drenia, cu opriri pe diverse plaje și care se termină pe una pe care nu puteți ajunge cu mașina. O altă croazieră de o zi vă poartă spre renumita Laguna Albastră. O excursie de neratat este aceea la locul de naștere al lui Aristotel – Stagira. Nici Salonicul, cu multe-i monumente istorice, nu este prea departe. Ca totul să aibă o împlinire, puteți încheia toate aceste zile de vacanță pe terasele tavernelor din Ammouliani, ascultând muzică grecească live și bucurându-vă de mâncăruri tradiționale specifice zonei. Iar dacă sunteți norocoși, puteți să participați la diverse festivaluri folclorice religioase și gastronomice care au loc în fiecare an pe meleagurile noastre.

Vorbiți-ne despre istoricul insulei și al locuitorilor ei.

Ammouliani este inseparabil legat de tradiția Athos. Anterior, insula era o dependență a mânăstirii Vatopedu de pe Muntele Athos și era locuită de călugării care gestionau activele imobiliare. Activitatea lor principală a fost agricultura. La începutul anului 1925, insula a fost acordată refugiaților din Asia Mică și în special din insulele Marmara (Gallimi – Pasalimani -Skoupia). Refugiații, care veneau din aceste zone, au adus cultura Asiei Mici, obiceiurile și tradiția lor. Astăzi, insula aparține municipalității Aristotel și are o populație de 600 de locuitori, ale căror activități principale sunt pescuitul și turismul.

Așadar, cum pregătiți Centenarul?

Centenarul de la așezarea actualei populații pe insula Ammouliani va fi în 2025, așa că este devreme să anunțăm acum toate acțiunile. Puteți fi siguri că cei 100 de ani vor fi însoțiți de multe evenimente. Singurul lucru pe care îl pot spune este că vor avea loc festivaluri istorice, culturale, gastronomice și muzicale.

Kaiti Tsakni

De altfel, iată, ca o confirmare în plus a celor spuse nouă în exclusivitate de prietenul Nikitas Martigakis, ce declara recent Charis Theocharis ministrul grec al Turismului, aflat în vizită la București:

„Românii vor putea călători în Grecia de la mijlocul lunii aprilie. Sezonul turistic în Grecia va începe oficial pe 14 mai, însă turiștii români și cei din UE vor putea veni încă de la mijlocul lunii aprilie și vor putea petrece sărbătorilor pascale în țara noastră. România este prima țară pe care o vizităm după finalizarea planului de deschidere a sezonului. Avem un plan integrat și vrem să arătăm că se poate face turism și în condiții de pandemie, iar turiștii pot avea o experiență frumoasă, în siguranță deplină. Pentru a intra în Grecia, turiștii trebuie să îndeplinească una dintre cele trei condiții: fie să prezinte un test negativ, fie dovada vaccinării, fie să fi trecut prin boală și să prezinte un test de anticorpi. De asemenea, turiștii pot fi testați aleatoriu la graniță cu teste rapide, iar cei testați pozitiv vor sta în carantină într-un hotel din Grecia, costurile de cazare fiind acoperite de partea greacă. După finalizarea vaccinării populației vulnerabile, în Grecia va fi vaccinat și personalul din turism. Ne dorim ca Uniunea Europeană să facă proceduri foarte rapide pentru a dezvolta și a emite certificatul verde de sănătate, dar până atunci purtăm discuții tehnice cu ministrul român al turismului să acceptăm certificatele emise de statul român, care să fie redactate și în limba engleză. Grecia a propus la nivelul UE certificatul încă din ianuarie și iată că mai multe țări doresc asta. Acum este timpul ca țările să sprijine aprobarea și emiterea acestor certificate.

În urma discuțiilor cu hotelierii, aceștia s-au angajat să ofere servicii suplimentare în contul sumelor cheltuite de turiști pentru testele Covid-19, nu neapărat din perspectivă economică, ci și pentru că între cele două țări există legături strânse, istorice, motiv pentru care vrem să avem granițele deschise.