Etichete

, , ,


De curând, în spațiul deosebit al Galeriilor Sabion (Calea Victoriei 68-70) a avut loc vernisajul expoziției „10”. Operele artiștilor Cristian Olteanu și Nicu Dumitrescu au fost expuse, printre bijuterii deosebite, alături de creațiile lui Gianni Lazzaro, unul dintre cei mai apreciați designeri de bijuterii din lume.

1

– De ce „10”?, l-am întrebat pe domnul Nicu Dumitrescu.
– Pentru că totul e de nota 10: lucrări • Galeriile Sabion • criticul Marius Tița • invitații • vinul; și, cu voia dumneavoastră, artiștii!

Cine sunt cei care au expus cele 10 lucrări, câte 5 de fiecare?

Cristian Olteanu (născut la 26 noiembrie 1970) a absolvit Universitatea Națională de Arte din București -UNARTE, secția Artă Murală, clasa prof. Viorel Grimalschi.
• Din 2010 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România; în perioada 2014-2018 a fost președinte al Filialei Artă Plastică Religioasă și Restaurare a Uniunii Artiștilor Plastici din România.
• Are 5 expoziții personale și peste 30 de participări la expoziții colective și de grup – Anuala de Artă Religioasă și Restaurare (2012-2019), Sărbătoarea Breslei (2015-2018), Salonul Național de Artă Medievală (2014-2018), Salonul de iarnă – Palatul Suțu – București (2008-2010), Simpozionul anual „Mihai Eminescu” – New York (2016-2019), Saloanele Moldovei (2017), Bienala Națională de Artă Contemporană „Aegyssus”(2017), Salonul Național de Artă Contemporană (2018), Salonul Național de Plastică Mică (2019)
• A realizat lucrări de pictura murală – de exemplu turla bisericii Batiștei din București, turla mânăstirii Stelea din Târgoviște; a participat la restaurarea a numeroase biserici monument istoric.
• A obținut premiul pentru Artă Religioasă al Bienalei Naționale de Artă Contemporană „Aegyssus” – 2017

Nicu Dumitrescu s-a născut în București la 9 decembrie 1958. Inginer de profesie, a urmat și cursurile Școlii Populare de Arte secția pictură-sculptură.
• În 2002, a realizat cadourile de protocol pentru Președinția României, constând în 37 ceasuri de sticlă ce au ajuns la șefi de stat. De asemenea, în 2015, a creat obiecte de protocol pentru vizită delegației române în Spania.
• În 2014, împreuna cu Emilia Marinescu a conceput și executat și prezentat la Galeriile Sabion, proiectul „ESCU+”, ce a avut ca temă „Calul, simbol universal al vieții”. Au fost expuse 11 cărți „obiect” executate pe hârtie manuală, legate în piele și expuse în casete din metal argintat cu elemente din sticlă gravată.
• Din anul 2000 până în prezent a avut o expoziție personală la Palatul Mogoșoaia și a participat cu lucrări la 25 de expoziții de grup și saloane naționale.
• În activitatea domniei sale a creat peste 50 de modele de trofee pentru diverse organizații și firme.

Locul de desfășurare a expoziției, așa cum ne-a spus Valeria Manole – gazda evenimentului – „a fost desemnat în anul 2011 ca fiind cel mai frumos magazin de profil din lume, obținând de asemenea un premiu pentru inovație în amenajarea spațiului și pentru maniera de expunere. Atelierul de creație Sabion este locul în care artizanii construiesc atmosfera și spiritul brandului, slujindu-se cu răbdare și pricepere, de metalele prețioase care au ridicat bijuteria la nivelul de artă, de fascinația pietrelor prețioase și naturale, realizând schițe tehnice, verificând simetria unghiurilor, analizând felul în care este captată și refractată lumina, trecând bijuteriile prin mâinile atâtor bijutieri talentați, cizelori, emailori și șlefuitori, finisând manual toate bijuteriile până la cel mai mic detaliu, făcând cercetări pe noi metale și asocieri inedite ale acestora. Fiecare bijuterie care iese din mâinile lor este însoțită de o poveste și este creată pentru a oferi o stare care să te încarce cu emoție pozitivă. Sunt bijuterii manufacturate, reflectând îndemânarea, înțelepciunea și experiența meșterilor bijutieri care și-au transmis măiestria și tehnicile din generație în generație. Doar așa se poate crea o legătură indisolubila între o bijuterie și persoana care o va purta.

Curatorul expoziției este cunoscutul critic de arta dr. Marius Tița. Numeroșii invitați s-au bucurat atât de minunatele lucrări expuse printre bijuterii de mare valoare cât și de… nestematele Cramei TRANTU, în special de Cabernetul Sauvignon din producția anului 2016.

Expoziția va fi deschisă până pe data de 30 mai 2019, iar programul Galeriilor Sabion este de luni până vineri între orele 11-19, iar sâmbăta 11-15.

Mihai Vasile Sângealb